lördag 15 april 2017

5 av de vanligaste sexuella problemen

Erektionsproblem är inte de enda sexuella problemen som kan inträffa när det väl är dags. Det finns en rad olika sexuella problem som kan drabba både män och kvinnor. Här tar vi upp 6 av de vanligaste problemen i sängkammaren:

1. Ont vid samlag?

Samlag ska vara skönt, men för vissa kan det vara smärtsamt istället. Det kan ont vid olika sexuella aktiviteter, t. ex samlag, oralsex eller onani, antingen för tjejen eller killen. För kvinnor så finns det ett antal sexuella problem som kan göra ont. Det vanligaste problemet är förmodligen lubrikationsproblem, vilket innebär att slidan inte blir våt nog för att det ska kännas skönt vid samlag. Det kan också bero på olika typer av infektioner eller svamp i könsorganen. En annan anledning till att det gör ont vid samlag kan vara att tjejen inte är tillräckligt upphetsad eller kåt nog och därför inte blir så blöt. Vidare så finns det något som kallas vestibulit vilket är smärta vid beröring av blygdläpparna eller slidan. Slutligen så har vi vaginism eller så kallas slidkramp, vilket i praktiken innebär kramp i slidans muskler som spänns helt ofrivilligt. För män så kan obehag vid samlag bero på för trång förhud, skavsår på penis eller bero på olika infektioner eller könssjukdomar.

2. Inkontinensbesvär?

Inkontinens innebär att någon läcker urin, vilket kan drabba båda könen. Ibland sker det på grund av graviditet, att man kommer in i klimakteriet, ålder, diabetes, viktökning, prostatabesvär eller neurologiska sjukdomar. För de som drabbas av inkontinens kan det kännas väldigt otrevligt och ofräsht, medan partnern också kan känna olust i samband med läckande urin i trosor eller kalsonger.

3. För snabb utlösning?

Att komma för snabb är ett sexuellt problem som oftare drabbar killar och män än tjejer. Kontinuerliga problem med tidig utlösning kan skapa friktion i förhållandet och det kan därför vara bra att testa olika behandlingar, t. ex Priligy. Att komma för tidigt kan bero på psykologiska orsaker, medicinska orsaker, överkänsligt ollon eller omvärldsfaktorer. De flesta orsaker till tidig utlösning kan dock behandlas.

4. Sviktande lust?

Har du varit med om att du är kåt och partnern är okåt eller tvärtom kanske? Lustproblem kan drabba alla förhållande någon gång och det är helt normalt. Det är dock viktigt att man är försiktigt och lyssnar på partnern om detta inträffar och ger det lite tid.

5. Svårt att få upp den?

Det finns en rad olika slags sexuella problem med erektionen som kan drabba män i alla åldrar; sviktande erektion efter en tids samlag, att han inte får upp den alls eller att han kommer för tidigt. Ofta finns det bakomliggande orsaker som är bra att känna till ifall man bestämmer sig för att söka behandling för erektionsproblem.
För mer inspiration om olika sexuella problem så kan du gå till RFSU eller till euroClinix sida om erektionsproblem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar